Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014



ΔΙΑΦΟΡΑ μέχρι και ΑΔΙΑΦΟΡΑ


             50

Ο ΚΑΝΕΝΑΣ

Ο Οδυσσέας θα μπορούσε, φρονώ, με τη βοήθεια των συντρόφων του, να σκοτώσει τον μεθυσμένο υπνώττοντα Πολύφημο. Σε τούτη την πιθανολογούμενη εκδοχή, θα λιγόστευαν κατά πολύ τα βάσανά του. Θα χαλούσε όμως, θα μειωνόταν  αρκετά η πλοκή του έπους. Ο Όμηρος προτίμησε αυτήν – πλουτίζοντας το έπος με φοβερές περιπέτειες, με αθάνατες εικόνες – παρά τα παθήματα του πολυμήχανου.

Υπάρχει μια δεύτερη σκέψη – απορία, που θα χαλούσε επίσης την επιθυμητή κατά τον Όμηρο, έκβαση της υπόθεσης. Πως, δηλαδή, τα χέρια του Πολύφημου, καθώς  έβγαζε προσεκτικά τα πρόβατα από τη σπηλιά, δεν σκάλωσαν σε κάποιο σκοινί, δεμένο στην πλάτη ενός προβάτου, στην κοιλιά του οποίου ήταν δεμένος ο πολυμήχανος ή κάποιος από τους συντρόφους του; Βγήκανε όλοι λάθρα, σώοι και αβλαβείς, από το καταραμένο μέρος. Στο ζήτημα που θέτω, δίνω μια δευτεροδεύτερη απάντηση. Ο κύκλωπας ήταν φρέσκος τυφλός, δεν είχε αναπτύξει ακόμη έντονα την αίσθηση της αφής. Ή ότι έβγαζε τα πρόβατα σωρηδόν, ψάχνοντας μη βγει κάτι ψηλότερο από αυτά.  
Ύστερα τυφλός
πετούσε πέτρες
στα τυφλά
για να πετύχει
τον κανένα.

Εύχομαι, ελπίζω, να μην βλέπει τα γραφόμενά μου ο Μαρωνίτης. Υπάρχουν όμως άλλοι σοφοί, εδώ πέρα. Να φυλάγομαι πρέπει, να προσέχω αυτά που γράφω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου