Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015



ΑΝΕΠΑΙΣΘΗΤΟΣ ΚΥΜΑΤΙΣΜΟΣ

Ένας μικρός
ανεπαίσθητος κυματισμός
ένα δάκρυ στο αλάτι
τι μπορεί να κάνει;

Καραβοτσακίσματα  
και θαλασσοπνιγμούς;
Φουσκοθαλασσιές
και τρικυμίες;
Τίποτα!
Ένας μικρός
ανεπαίσθητος
κυματισμός είναι
ένα ανήμπορο δάκρυ.

Στην αυλή μου
αν πέσει ένα φύλλο
θα είναι
ένα πεσμένο φύλλο.
Δεν περιμένω
σεισμούς λιμούς
γενοκτονίες
στη Χιροσίμα.


Κοσμάς Ηλιάδης

Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015



Η ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΠΕΘΑΝΕ.
ΖΗΤΩ Η ΝΕΑ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ.

        Οι μαθηματικοί υπολογισμοί, δεν αλλάζουν, μένουν ως έχουν. Οι αλχημείες αλλάζουν, πότε, αναφέρονται στα σύννεφα, στα πουλιά, στα αερόστατα, στα ελικόπτερα ή στα αεροπλάνα, που πετούν στα σύννεφα.

        Κάποιοι πολιτικοί θέλω να πω, βλέπουν, το δάσος, το δέντρο, τα κλαδιά του δέντρου, τις ανηφόρες ή κατηφόρες, τους γκρεμούς και τα φαράγγια, τα ρυάκια, τα ποτάμια, τη χλωρίδα ή την πανίδα του δάσους. Κατά πως τους συμφέρει ή κατά πως νομίζουν πως τους συμφέρει.

        Δεν παθαίνει βέβαια κάτι, η αλήθεια των μαθηματικών υπολογισμών, από αυτή τη συμπεριφορά. Απλά, προκαλούν γέλωτα και θυμηδία σε κάθε καλοπροαίρετο παρατηρητή, σκέψεις  και στεναχώρια στους ομοϊδεάτες αυτών των πολιτικών.

        Είναι αστείο δηλαδή να φταίει ο Γεώργιος Παπανδρέου, για την τρίτη θέση που κατέλαβε στο ελληνικό κοινοβούλιο η χρυσή αυγή, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου.  Όπως είναι αστείες οι δηλώσεις πως τα κόμματά τους άντεξαν, τρόπος του λέγειν άντεξαν, των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου.

        Σ’ αυτές τις εκλογές γίνανε πράγματα και θαύματα. Θαύμα είναι πως τα δυο μεγάλα κόμματα εξουσίας, Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, έλαβαν αθροιστικά το δυσθεώρητο ύψος του32,49ο/ο, δηλαδή Νέα δημοκρατία  27,81, ΠΑΣΟΚ 4,68ο/ο,= 32,49ο/ο,   ενώ ο μέχρι προ τινός μη υπολογίσιμος  ΣΥΡΙΖΑ έλαβε μόνος του το ποσοστό του 36,34ο/ο ανεβάζοντας τα ποσοστά του από τις ευρωβουλευτικές εκλογές του 2014 κατά 9,45ο/ο μονάδες. Έχοντας  μεγαλύτερη δύναμη από τα δυο πρώην μεγάλα κόμματα, κατά 3,85 μονάδες, (36,34-32,49 = 3,85) αθροιστικά και των  δυο πρώην μεγάλων κομμάτων μαζί.

        Θαύμα είναι πως μετά από ενενήντα δυο συναπτά έτη, δεν υπάρχει στο ελληνικό κοινοβούλιο το επώνυμο των Παπανδρέου.

        Υπήρξαν και άλλα μικρά θαύματα, δεν εκλέγονται και μένει η βουλή ορφανή από τους: Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Γιάννη Μανιάτη, Γιώργο Ορφανό, Αργύρη Ντινόπουλο, Φωτεινή Πιπιλή, Συλβάνα Ράπτη,  Νάσο Αλευρά, Κατερίνα Παπακώστα, Γιάννη Μιχελάκη, Πάνο Παναγιωτόπουλο, Μίκα Ιατρίδη,  Γιάννη Μπέζα,  Άντζελα Γκερέκου,  Πάρι Κουκουλόπουλο,  Ζέττα Μακρή,  Δάνη Τζαμτζή,  Χρήστο Μαρκογιαννάκη, και από αρκετούς άλλους.

        Μια νέα πολιτική γεωγραφία  χαρτογραφείται στη χώρα. Οι παλιοί φεύγουν, φθαρμένοι κλπ, οι νέοι έρχονται. Η μεταπολίτευση με τα λίγα καλά της και με τα πολλά εγκλήματα κατά της χώρας, απέθανε. Ζήτω η νέα μεταπολίτευση.

Κοσμάς Ηλιάδης

Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015



Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ

Μερικώς ευχαριστημένοι:

Ο Τσίπρας είναι μερικώς ευχαριστημένος, διότι νίκησε, αλλά δεν πήρε την πολυπόθητη αυτοδυναμία.

Ο Σαμαράς είναι μερικώς ευχαριστημένος, διότι δεν έπαθε πανωλεθρία. Έχασε μόνο δυο μονάδες από τις εκλογές του δυο  χιλιάδες δώδεκα. Δεν βλέπει πως ο Σύριζα είναι οκτώμισι μονάδες μπροστά; Δεν βλέπει, πως ο παλιός συνεταίρος του Κουβέλης, χάθηκε από τα έδρανα της βουλής;  Δεν βλέπει, πως ο συνεταίρος του Βενιζέλος, πλησιάζει τα όρια της ανυπαρξίας;

Ο έγκλειστος των φυλακών Κορυδαλλού είναι μερικώς ευχαριστημένος, διότι ήρθε τρίτος στη βουλή, αλλά εντολή σχηματισμού κυβέρνησης δεν έλαβε. Ως εκ τούτου, το όνειρό του να τους κρεμάσει όλους στην πλατεία συντάγματος, παραμένει εισέτι ανεκπλήρωτο.

Το παιδί των καναλιών είναι μερικώς ευχαριστημένος, διότι μπαίνει στη βουλή με μεγάλα ποσοστά, αλλά δεν καταλαμβάνει  την τρίτη θέση. Διότι δεν  τον θέλει στην κυβέρνηση ο Σύριζα. Μωρέ καημός κι αυτός, να θέλει να προσφέρει στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, στον κόσμο παντού και να συναντάει την στείρα άρνηση;  

Ο Καμένος είναι μερικώς ευχαριστημένος, διότι μπήκε στη βουλή με καλά ποσοστά, μπαίνει στην συγκυβέρνηση με τον Τσίπρα, αλλά δεν ξεπέρασε το ποτάμι.

Ο Κουτσούμπας είναι ευχαριστημένος, διότι ανέβασε τα ποσοστά του, έκοψε την αυτοδυναμία του Σύριζα, αλλά δεν μπόρεσε να εμποδίσει την συγκυβέρνηση Τσίπρα – Καμένου.

Ο Βενιζέλος είναι μερικώς ευχαριστημένος, διότι ναι μεν σώθηκε το ΠΑΣΟΚ είναι στη βουλή, διότι ο Γιωργάκης δεν θα είναι  στα έδρανα της βουλής, να τον απειλεί με δημοψήφισμα, όμως νοιώθει κάτι σαν διακοσμητικός, που είναι τα μεγαλεία, αντιπρόεδρος και υπουργός εξωτερικών στην συγκυβέρνηση με τον Σαμαρά; Στην πρώτη περιφέρεια Θεσσαλονίκης, λέγεται πως το ΠΑΣΟΚ πήρε λιγότερες ψήφους, από τον Λεβέντη.
Αυτά, ως προς την επτακομματική βουλή.

Κατά τα άλλα, τα ίδια. Τα Σοβιέτ δεν ήρθαν προς τα εδώ, άλλωστε από πού να ξεκινούσαν; Ποια Σοβιέτ, υπάρχουν Σοβιέτ; Ή είναι ανιστόρητος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς ή ξέρει κάτι παραπάνω, που εμείς οι απληροφόρητοι δεν το γνωρίζουμε.  Εκτός, λέω εκτός, αν ήρθαν οι μπολσεβίκοι και δεν το πήραμε χαμπάρι. Αν ήρθαν βέβαια, αυτός με το κόμμα του θα κρατήσει τη θέση των μενσεβίκων.  

Αφού μπήκαν όλοι στη βουλή, ο πρόεδρος της  έδωσε την εντολή, ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα. Ποιος ήταν ο τελευταίος;  Ποιος έκλεισε βιαστικά την πόρτα, με το φόβο μη φανεί ξαφνικά από το πουθενά, ο Γιωργάκης; Μα φυσικά ποιος άλλος θα μπορούσε να ήταν; Ο Βενιζέλος, έκλεισε την πόρτα!

Υ.Γ. Μια πολύ καθημερινή Τρίτη. Δεν πέσανε μετεωρίτες, δεν επήλθε κάποια καταστροφή. Δεν  φάνηκαν οι μπολσεβίκοι.

Αν και «οι βάρβαροι θα ήταν κάποια λύση». Καβάφης.

Κοσμάς Ηλιάδης

Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015




Καλημέρα.


Δεν βαδίζουμε εμείς
επί ξηρού ακμής
είμαστε απλά του σιναφιού
στην κόψη κάποιου ξυραφιού.


Κοσμάς Ηλιάδης

Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015



ΕΥΣΕΒΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΟΥΛΟΚΤΗΤΕΣ <<ΑΓΙΟΥΣ>>


Αν η καρδιά
 σου δειλιάζει
φοβέρισέ την
με φόβο
τον φόβο
να φοβίσει
να πονέσει
να ματώσει
μα να προχωρήσει.


Αν το μυαλό σου
αναβάλλει
με σκέψη
που συνεπικουρεί
στην τεμπελιά
ρίξε το στην καταιγίδα
του αγνώριστου καιρού
του πικρού αλατιού
να αγωνιστεί
να περισώσει
ξύλα
πανιά
την κιβωτό
με τ’ αναθήματα
τα άγια των αγίων
στους σκύλους  
να μην πέσουν.


Βγάλε φωνή
να ακουστεί
εδώ είμαστε
τυμβωρύχοι
και ρουφιάνοι
έμποροι
πατρίδας
δικολάβοι
της αδικίας
ωρίμασε
η ώρα σας
φτάνουν
τα κλοπιμαία.


Πένης λαός
της πίκρας
και του πόνου
ελπίδες φορτωμένος
αποκηρύσσει
τους δουλοκτήτες
προσμένει
να ζήσει
να σας δείξει
τον τύπον
των ήλων
να σας κοντύνει
να σας
μαυρίσει
να σας
νουθετήσει
και να σας
αγιοποιήσει…

Κοσμάς Ηλιάδης